Pyesni një edukator

Kjo është hapësira ​​ku të gjithë të rinjtë mund të bëjnë pyetje në lidhje me seksualitetin e tyre dhe shëndetin seksual dhe riprodhues – nga kontracepsioni dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme deri te aborti, orientimi seksual dhe bulingu.

Ja disa:

– Është e vërtetë që paketimi i prezervativëve thotë se ato janë 97% të sigurta sepse ka një numër arsyesh që ndikojnë në efektivitetin e tyre. Nëse prezervativi nuk ruhet në temperaturë adekuate, vendin e duhur, përdoret pas datës së skadimit ose me lubrifikant të gabuar, efektiviteti do të ulet. Të kujdesesh për këto gjëra dhe të vendosësh prezervativin në mënyrë korrekte do të thotë që do të jetë 100% i sigurt.

– Ashtu si mashkulli, orgazma femërore varet nga shumë faktorë: gjendja shpirtërore, lubrifikimi, teknikat, me kë kemi një lidhje, çfarë po bëjmë për momentin etj. Ka edhe probleme mjekësore që e bëjnë orgazmën të pamundur ose shumë të vështirë për tu arritur, por mungesa e orgazmës në një marrëdhënie seksuale nuk do të thotë që marrëdhënia seksuale nuk ishte e mirë. Intensiteti i orgazmës nuk zvogëlohet me numrin e orgazmave, por trupi mund të mësohet me një mënyrë për të marrë një orgazëm, dhe pastaj mund të jetë pak më e vështirë për ta arritur atë. Është një këshillë e mirë të provoni teknika të ndryshme për të arritur orgazmën. Çdo orgazëm është e ndryshme.

– AIDS nuk transmetohet, AIDS është një sindromë e shkaktuar nga virusi HIV dhe HIV nuk transmetohet përmes pështymës. Lëngjet e vetme përmes të cilave transmetohet HIV janë gjaku, sekrecionet vaginale, sperma, lëngu para ejakulacionit dhe qumështi i gjirit.

– Nuk mundet sepse është një infeksion fungal dhe këto infeksione nuk shkaktojnë infertilitet. Është thjesht një mit.

– Arsyeja mund të jetë psikologjike, pra për shkak të stresit dhe lodhjes. Nëse ky nuk është një arsye shëndetësore, është mirë që të vizitoni një urolog ose dermatovenerolog. Për shembull, në qendrat rinore “Unë dua të di” ku të gjitha shërbimet janë falas dhe konfidenciale.

– Kanë kaluar 3 vjet nga miratimi i ligjit të ri të ndryshuar dhe më liberal për ndërprerjen e shtatzënisë, por në vendin tonë aborti medikamentoz ekziston ende vetëm në formën e një pilot programi të zbatuar nga HERA. Është në dispozicion vetëm në Klinikën universitare për gjinekologji dhe obstetrikë dhe nuk është falas.

– Hendeku i pagave në Maqedoni është rreth 18%, që do të thotë se gratë marrin rroga përafërsisht më të larta se burrat në vendin tonë. Kjo është vërtet shqetësuese edhe pse ka ligje që duhet të na lejojnë të gëzojmë të drejtat dhe liritë themelore si punëdhënës dhe punëtorë, por edhe si qytetarë të barabartë në shoqëri. Për më tepër, ajo që sugjeron vetë pyetja është se normalisht një grua duhet të punojë në KAM, dhe një burrë duhet të jetë elektricist, dhe kështu të ketë të ardhura më të larta si elektricist. Dhe është shumë më e rëndësishme të pyesim pse gratë janë më të përfaqësuara në sektorët me pagë më të ulët dhe burrat shumë më tepër në sektorët më të paguar?

– Miti që pilula ose spiralja mund të çojë në infertilitet është mjaft i zakonshëm, por është akoma vetëm një mit. Nejse, si çdo mjet hormonal, këta të dy mund të kenë efekte anësore dhe kjo është arsyeja pse ato duhet të merren vetëm me konsultim paraprak me një mjek.
– Kontracepsioni emergjent, i njohur gjithashtu si “Plani B”, funksionon ashtu si pilulat e tjera të kontracepsionit për të parandaluar shtatzëninë.

Përbërësi aktiv në kontracepsionin emergjent është një hormon sintetik i quajtur levonorgestrel. Hormoni parandalon ovulimin, pra fekondimin e vezës. Nëse ndodh fekondimi, kontracepsioni emergjent parandalon ngjitjen e vezës së fekonduar në mitër. Nëse ngjitet në mitër para marrjes së këtij kontraceptivi, atëherë nuk do të funksionojë dhe shtatzënia do të vazhdojë. Nëse merret brenda 72 orëve nga seksi i pambrojtur, mund të zvogëlojë rrezikun e shtatzënisë së paplanifikuar deri në 89%.

Nuk rekomandohet si një formë e përhershme e kontracepsionit, sepse nuk është aq efektive në parandalimin e shtatzënisë sa metodat e tjera të tilla si prezervativët, spiralja dhe kontraceptivët oralë. Përveç kësaj, si me çdo pilulë, mund të ketë efekte anësore: si vjella, dhimbje koke, marramendje, gjinjë të ndjeshme ose menstruacione të vonuara.

– PrEP është një shkurtesë për profilaksinë para ekspozimit, që do të thotë mbrojtje e marrë para ekspozimit ndaj HIV. Kjo është, në fakt, një pilulë e cila merret para se të rrezikoni të infektoheni me HIV. PrEP është shumë efektiv kur merret siç përshkruhet dhe në konsultim të detyrueshëm me punëtor shëndetësor.

PrEP te ne është në dispozicion përmes pilot programit që filloi në vitin 2021 për personat mbi 18 vjet.

Pyetjeve u përgjigjen edukatorët tanë të akredituar nga HERA. Të rinjë të cilët janë të gatshëm të flasin për çdo temë nga EGJSH! Nëse keni edhe një tjetër, shkruajeni në seksualnoobrazovanie@hera.org.mk.

Dhe pa marrë parasysh – sa i kemi të rëndësishme faktet, aq i kemi të rëndësishme edhe besueshmërinë dhe konfidencialitetin!