Феминистички книжевен клуб

Феминистичкиот книжевен клуб го смислија ХЕРА Млади затоа што им фалеше безбеден простор за дискусија на наслови од феминистичкaта литература. Придружи се – особено ако ти фали друштво за читање и книжевно муабетење!

Еве за кои наслови се дискутираше досега:

 • “Men Who Hate Women” – Laura Bate
 • “The Awakening” – Kate Chopin (модераторка: Дамјана Видическа)

 • „Искра“ – Анастасија Младеновска (модераторка Анастасија Младеновска)

 • “In the Dreamhouse” – Maria Carmen Machado (модераторка: Анамарија Даневска)

 • “The Song of Achilles” – Madeliene Miller (модераторка: Бисера Самарџиевска)

 • “Kim Ji-young, born 1982” – Cho Nam-joo (модераторка: Теодора Милеска)

 • “Women Talking” – Miriam Toews (модераторка: Гала Насева)

 • “The Seven Husbands of Evelyn Hugo” – Taylor Reid (модераторка: Ивана Велевска)

 • “The Good Body” – Eve Ensler (модераторка: Ана Голејшка Џикова)

 • “Frida’s Bed” – Slavenka Drakulic (модераторка: Ивана Лазаревска)

 • “Beloved” – Toni Morrison (модераторка: Татјана Срцева-Павловска)

 • “A Room of One’s Own” – Virginia Woolf (модераторка: Теодора Милеска)

 • “Living a Feminist Life” – Sara Ahmed (модераторка: Калиа Димитрова)

 • “Normal People” – Sally Rooney (модератор: Драшко Костовски)